duminică, 20 octombrie 2013

PELERINAJUL TINERILOR ORTODOCȘI DIN UNGHENI ȘI CONFERINȚA "TÂNĂRUL ÎN SOCIETATEA SCOLASTICĂ ȘI VIAȚA LUI RAPORTATĂ LA HRISTOS"

     Sâmbătă, 19 octombrie 2013, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a organizat un pelerinaj la mănăstirea Răciula, raionul Călărași și conferința “Tânărul în societatea scolastică și viața lui raportată la Hristos”. Pelerinajul a fost organizat de Departamentul Eparhial Activitate Pastorală Pentru Tineret și Asociația Tinerilor Ortodocși din Ungheni, președintele cărora este preotul Vadim COROSTINSCHI.
     Ziua a început cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți din cuprinsul Episcopiei noastre, după care cu toții au fost ghidați pe teritoriul mănăstirii de către monahia LAVRENTIA, care le-a vorbit tinerilor despre viața monahală, despre organizarea vieții în mănăstire și despre istoria acestui așezământ monastic.

Cel mai bun prieten!?



Foarte mulți tineri la moment sânt întro dilemă, de a alege prieteni care îi satisfac plăcerile la și de moment ca: distracții, jocuri, iubire, sex... sau să formeze o relație de prietenie pe o perioadă îndelungată?
Sigur  că pasiunea de a fi în centrul atenției nu ne face să gândim la lucruri grandioase de viitor ci la lucruri de moment care până la urmă sânt și nocive. Cine ar avea acea tărie de caracter sau voință ca la adolescență să poată alege nu ceea ce vrea și ceea ce îi trebuie? Ceea ce iar aduce un viitor prosper și de perspectivă. Părinții plecați peste hotare, accesul liber la informație de orce gen și nu în ultimul rând ceva mai nou DREPTURILE COPIILOR, face din adolescenții nostri niște persoane „responsabile”.
 Responsabile de a alege și după cum învață și biserica omul are voință liberă, dar nu și copiii... Copiii au drepturi, dar nu trebuie să diminuieze cu nimic obligațiile lor față de cei mai mari, profesori, cei care le doresc binele și nu în ultimul rând de preot. Fiecare în viața aceasta este ca un pilon pentru tânăr: părinții - economică și 7 ani de acasă, profesorii - pedagogică, preotul (duhovnicul) - al prezenta pe Dumnezeu și aducerea tânărului la cealea spre Hristos. Toți au o lucrare educativă și de susținere a lui în societate. Dar cât de profundă nu ar fi această diriguire, ea nu poate aduce roade fără reciprocitate și răspundere din partea tânărului. Cum spune a zicală: „Omului poți să-i ei cu deasila, dar săi dai nici sub o formă”! De aici rezultă că: indiferent cât de buni nu ar fi părinții, cât de abilitați nu ar fi profesorii și cât de înduhovniciți nu ar fi duhovnicii, factorul principal în găsirea eu-lui fiecăruia din noi stă ca responsabilitate pe fiecare individ în parte. Dacă facem o analogie: soarele și lumina sa sânt acești trei factori care iam expus mai sus (părinții, profesor, preot), tânărul este fereastra iar camera e viața lui. Cât de tare nu ar străluci soarele, dacă punem un paravan în geam camera niciodată n-o să fie luminată și doar în măsura în care tânărul dă paravanul la oparte și măsura în care căt el dorește acest lucru atât viața lui va fi diriguită de acești trei factori și nu numai.

vineri, 4 octombrie 2013

Seminar pentru tineri: Tânărul în societatea scolastică și viața lui raportată la Hristos


      Pa data de 19 octombrie, cu binecuvântarea Prea Sfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Departamentul Activitate Pastorală Pentru Tineret,  în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocși din Ungheni, organizează un pelerinaj la Mănăstirea Răciula și Centrul turistic Casa Mierii din r-nul Călărași.

     Programul va fi vast, începând cu ora 8.00, slujba săvârşită de un sobor de preoţi la mănăstirea Răciula, ghidarea pelerinilor la mănăstire și centrul turistic Casa Mierii, agapa frățească şi într-u final conferinţă pentru tinerii, conferențiar fiind Arhim. Pafnutie, duhovnicul mănăstirei sus numite cu tematica: Tânărul în societatea scolastică și viața lui raportată la Hristos.
     Sânt invitați toți doritorii.
     Pentru tinerii voluntari ai asociației noastre din localitatea Ungheni sânt programate rutiere. Pentru mai multă informație pentru cei care sânt cointeresați de a merge în pelerinaj o puteți face contactându-ne la telefonul 78040007, sau pe adresa: Sediul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, str. Mihai Eminescu 10, or. Ungheni.