miercuri, 12 martie 2014

MISIUNEA TÂNĂRULUI ÎN REDESCOPERIREA VALORILOR MORAL SPIRITUALE TÂNĂRUL FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU PROVOCĂRILE CONTEMPORANE


   Biserica a înţeles bine cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos,,Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi” (Luca 18, 16), pe motiv de vârstă. Fiind preocupat de viitorul tinerilor şi a provocărilor lumii de astăzi doresc cu ajutorul Arhiereului Iisus Hristos ca anul 2014 să fie declarat în cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni ,,ANUL TÂNĂRULUI ŞI REDESCOPERIRII VALORILOR MORAL-SPIRITUALE”.
   Ceea ce caută tinerii este libertatea. Putem afirma acest lucru deoarece, în mod vizibil, tinerii caută să iasă cât mai repede de sub tutela părinţilor, caută să devină autonomi, să decidă ei înşişi asupra traiectoriei pe care trebuie să o ia modul lor de existenţă.
Cum am înţeles-o noi? Libertatea de a nu mai respecta regulile de circulaţie rutieră, libertatea de a devasta adăposturile din staţiile de autobuz, libertatea de a fi dezmăţaţi, libertatea televiziunii de a afişa neruşinarea, libertatea presei de a cultiva limbajul mitocănesc, calomnia şi asasinatul moral, libertatea copilului de a-şi sfida părinţii, libertatea mamei de a-şi ucide pruncul nenăscut, libertatea legii de a consfinţi anormalul drept normal, libertatea sindicalistului de a impune legea ciomagului, libertatea patronului de a-şi ascunde veniturile, libertatea frontierelor de a înstrăina bunuri culturale şi de a asigura invaziile nocive de tot felul, libertatea insului de a crede că poate oricând să facă ce vrea …    Nu este liber cel care poate să facă şi să spună ce vrea, ci este liber cel care spune şi face ceea ce trebuie şi ceea ce este cuviincios. Avem o lege pentru protecţia copilului, dar ea nu se resimte şi pe  micul ecran, şi cu atât mai puţin în şcolile publice unde funcţionează, obligatoriu, aşa-zisele programe de sănătate care-i învaţă pe copii cum să îmbătrânească vertiginos prin depravare planificată. Avem o lege antidrog, dar nu şi una antidezmăţ.  Avem o lege anticorupţie, dar nu şi una antiseducţie. Avertismentul antialcoolic devine timid şi neputincios în vecinătatea imediată a beţivului proclamat erou. Ora de religie nu poate face mare lucru dacă eforturile Bisericii nu sunt sprijinite de instituţiile statului, de societatea civilă şi, nu în ultimul rând, de presă. Ne interesează copiii străzii, dar nu avem dreptul să-i  uităm pe copiii maidanului moral. Astăzi suntem într-o febrilă căutare de soluţii împotriva crizei şi a sărăciei, dar nu vom face nimic fără remediile spirituale împotriva acestei crime lente şi bine studiate care distruge conştiinţa tinerilor. Zadarnic curăţim pământul de gunoaie dacă-l vom lăsa populat cu oameni deformaţi şi mutilaţi sufleteşte. 
   Să fim atenţi la problemele lor, să nu abandonăm planul social, lumea tinerilor, să avem grijă să nu le spunem tinerilor ce nu trebuie să facă, ci să le arătăm cum pot trăi fericiţi păstrând învăţătura creştină. Vă rog, părinţilor, ocrotiţi-vă copiii! E vorba de viitorul nostru ca neam, popor şi patrie.
   Ca supraveghetor şi arhipăstor al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni consider necesară elaborarea unui plan de pastoraţie care să se adreseze copiilor, adolescenţilor şi tinerilor. Propus la nivel eparhial, acest plan va fi valabil pentru toate parohiile şi pentru toţi cei implicaţi în formarea acestor segmente de vârstă.
Cu binecuvântare şi dragoste în Hristos
+PETRU
Prin harul lui Dumnezeu
EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI