miercuri, 22 mai 2013

LITURGHIE ARHIEREASCĂ ÎN ORAȘUL HÂNCEȘTI LITURGHIE ARHIEREASCĂ ÎN ORAȘUL HÂNCEȘTI LITURGHIE ARHIEREASCĂ ÎN ORAȘUL HÂNCEȘTI


     În ziua de prăznuire a Sfântului Părinte Ierarh Nicolae,Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în biserica ”Sf.Irh.Nicolae” din orașul Hâncești.
    Aici, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de protopopul protopopiatului Hâncești, protoiereul mitrofor Ioan PÂRĂU, parohul bisericii, protoiereul Serghei BRICEAG și preoții slujitori veniți să coliturghisească împreună cu Preasfințitul Episcop
      În cadrul Sfintei Liturghiii, parohul  bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Leușeni, raionul Hâncești, protoiereul Mihail FODOR,  a fost decorat de Preasfințitul Episcop PETRU, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, cu dreptul de a purta MITRA, iar parohul bisericii,protoiereul Serghei BRICEAG, a primit Medalia „Sf.Cnz. Alexandru Nevski” gr. II.

      După citirea pericopei evanghelice, Stăpânul a ținut un cuvânt de învățătură menționând câteva crâmpee din viața Sfântului Părinte Ierarh Nicolae:
    „Cultul popular al sfântului Nicolae datează din secolul al XI-lea. Cruciații aduceau moaște din Răsărit, și de obicei marile orașe occidentale care primeau moaștele vreunui sfânt răsăritean, își luau drept patron pe acel sfânt. Astfel, cruciații din Bari (în Italia) au adus cu ei moaștele sfântului Nicolae de Mira.
      Sfântul Nicolae este patronul spiritual și al  Rusiei, precum și al mai multor orașe vest-europene, între care Bari etc.
   Acest Sfânt este cunoscut ca protector al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor și, în special, al copiilor mici.
       De asemnea, la Sfânta Liturghie a fost prezent și Dl Alexandru BOTNARI, primarul orașului Hâncești, care la fel a fost decorat de către Preasfințitul PETRU, cu Medalia „Sf. Ap. Petru și Pavel” gr. I, iar Domnul Primar i-a înmânat Preasfinției Sale o Diplomă de onoare în semn de recunoștință pentru contribuție considerabilă în promovarea valorilor general-umane.
     La final s-a oficiat un Te Deum pentru sănătatea tuturor creștinilor binecredincioși, înconjurându-se Sfântul locaș și citindu-se pericope din Evangheliile Învierii.
       După săvârșirea Te Deum-ului, Dl Nicolae POJOGA a fost decorat cu Medalia „Sf. Ap. Petru și Pavel” gr. II.
     La această slujbă importantă din viața creștinilor din orașul Hâncești, Preasfințitul PETRU a mai adus spre închinare și o icoană cu chipul Sfântului Părinte Ierarh Nicolae, veche de peste 300 de ani, cu o părticică din moaștele acestui mare sfânt.