vineri, 21 iunie 2013

SEMINAR METODIC LA PÎRLIȚA

    În data de 21 iunie, Secția cultură Ungheni a desfășurat un Seminar metodic cu specialiștii caselor și căminelor culturale din r-nul Ungheni și anume în comuna Pîrlița, sub genericul Organizarea și desfășurarea activității artistice și metodice în cadrul instituțiilor de cultură.      Activitatea a fost moderată de către dn. Maria Bolotovici (director CRC Pîrlița), și Jana Bejenari (metodist CRC Pîrlița). Seminarul a început cu discursul dn. Eugenia Baroncea subliniind importanța incadrării în desfășurarea corectă a activitățile promovate de către oamenii culturii a ideilor pur strămoșești și de a lua în calcul ideile religioase a sărbătorilor. Sa discutat despre promovarea culturii strămoșești prin Festivalul Moș Strămoși.

    La seminar a fost invitat și reprezentant din partea Eparhiei de Ungheni și Nisporeni, preot Vadim COROSTINSCHI, Președinte al Departamentului Eparhial Activitate Culturală și Activitate Pastorală pentru Tineret.
    Oaspetele în discursul său a arătat importanța promovării valorilor autentice ale neamului nostru și de a înlătura sărbătorile venite și impuse din afara țării. Țara noastră are o bogată și indeită încărcătură culturală, folclorică, morală și religioasă, spre care trebuie să aspirăm promovândule în rândul noii generații și prin implicarea lor. Totodată sa discutat despre posibilitatea de a face un șir de seminare cu tematică cultural-religioasă prin localități.
    În timpul seminarului au parvenit întrebări la reprezentantul Eparhial. 
Dn. Nina Morari (Unțești) a remarcat faptul că coorelația dintre activitățile preotului locului cu APL sau putut face activități ca Sărbătoarea Bătrânilor, Cei mai scârbiți ca noi, etc.  
    Eudochia Boian (Costuleni) - înlăturarea sărbătorii Valentines Day și de a promova sărbătoarea noastră locală Dragobetele.
    Au fost discutat un șir de activități pe care Secția Cultură dorește să le promoveze, dar cei mai activi la discuție au fost Maria Guman (Grozasca), Patrașcu Vladimir (Stolniceni), Fiodorov Gheorghe (Valea Mare), și alții.
    Totodată preotul Vadim COROSTINSCHI a venit cu ideea de a face un șir de seminare cu o tematică aparte și anume Sărbătoarea Cumătrilor, sau a Nașilor de Botez. Prin aceste seminare să se   arate importanța nașului de botez la prunci și totodată explicarea ritualurilor, obiceiurilor practicate  de către părinți și nași, creștine și mai puțin creștine.